14 redenen waarom marathonschaatsers het leukst zijn

Lijstjes zijn hip. Op allerlei websites zie je lijstjes met 23 manieren om je konijn te voeren, 12 redenen om nooit meer rood te dragen of 9 dingen die iedereen doet, maar waar niemand over praat. Hierbij mijn lijstje over marathonschaatsers (dames en heren, maar ‘schaatsters’ vind ik een rotwoord, dus gebruik ik overal ‘schaatsers’. Dat niemand zich gediscrimineerd voelt).

 1. Ze eten heel vaak taart. Hartstikke gezond hoor, quinoa en lauw water met citroen, maar mensen die taart eten en koffie drinken zijn gewoon veel leuker.
 2. Het zijn rasoptimisten. De laatste Elfstedentocht was in 1997, maar toch zijn ze er elk jaar weer rotsvast van overtuigd dat het er deze winter van gaat komen.
 3. Het zijn bikkels. Waar langebaanschaatsers nogal eens piepen over de hoeveelheid wedstrijden, rijden de dames en heren van de marathon met veel plezier 29 wedstrijden in 17 weken. En dat is zonder natuurijs in Nederland.
 4. Ik bedoel dus echte bikkels. Want ze rijden die wedstrijden ook als de semi-overdekte ijsbaan onder hun voeten vandaan smelt vanwege dat het het oktober is en 24 graden. Of als het sneeuwt op de Weissensee. Of als het keihard waait in Falun. En ze vinden dat nog leuk ook.
 5. Je kunt lang van ze genieten. Waar je favoriete sprinters na 500 of 1000 meter toch echt klaar zijn, kun je je 70, 100 of 125 ronden vergapen aan je favoriete marathonschaatsers.
 6. Er valt altijd wat te zien. Val je bij een tien kilometer in slaap op de bank vanwege de dodelijke saaiheid van twee rijders die eindeloos rondjes lijken te rijden? In een marathonwedstrijd heb je te maken met ploegenspel, ontsnappingen en massasprints. En omdat ze met een heel peloton tegelijk starten, moet je blijven opletten om de wedstrijd goed te kunnen volgen.
 7. Ze zijn benaderbaar. Je kunt na de wedstrijd prima een praatje met ze maken, want ze worden niet omringd door bodyguards of managers. Oftewel, het zijn geen voetballers.
 8. Ze eten dus heel vaak taart. En ze maken daar foto’s van om op instagram te zetten. Kun je gezellig bij watertanden.
 9. Over watertanden gesproken: De meesten zijn ook niet bepaald lelijk. En die lichamen. Om stikjaloers op te worden. En omdat die pakken niet zo’n kapje hebben als die van de langebaners, kun je hun hoofden ook goed zien tijdens de wedstrijd (NB als je dit seizoen pas voor het eerst gaat kijken heb je vette pech, want helmen).
 10. Ze zijn vriendelijk, beleefd, goed opgevoed en zeggen altijd gedag. Echte lieverds zijn het, buiten de wedstrijd tenminste. Goed, ik ken ze natuurlijk niet allemaal, maar genoeg voor een educated guess (nadeel: sommigen blijven ‘u’ zeggen en als ze het ergens niet mee eens zijn, mopperen ze daar alleen onder elkaar over en schoppen geen rel. Ja, dat is een nadeel, een beetje drama zou het interessanter maken).
 11. Het zijn harde werkers. Naast al dat getrain en alle wedstrijden hebben de meesten ook gewoon nog een baan of studeren iets moeilijks.
 12. Als je schrijver bent, zoals ik, kun je nog eens een hoofdpersoon op ze baseren. Of in dit geval een hoofdkonijn. Als de uitgeverij het ook een goed idee vindt, horen jullie hier binnenkort meer van.
 13. De meesten skeeleren in de zomer ook, dus kun je het hele jaar van ze genieten.
 14. Had ik al gezegd dat ze heel vaak taart eten?

DSC06326-BorderMaker

Advertenties

3 gedachtes over “14 redenen waarom marathonschaatsers het leukst zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s