11 redenen waarom het ONK Omhoogschaatsen er moet komen

Nederlanders zijn geobsedeerd door bergen. Dat komt doordat we die niet hebben. Het gras bij de buren is altijd groener, dat soort dingen. Ga maar na, iedereen vond Tom Dumoulin best een hartstikke goede wielrenner, maar hij werd pas echt een held toen hij ook bleek te kunnen klimmen. Verder is Nederland natuurlijk een schaatscultuur, hoewel de glans er door het gebrek aan natuurijs een beetje af aan het gaan is. Dat is jammer, maar niet getreurd, Bureau Sport heeft een idee: combineer onze obsessie voor bergen met de oer-Hollandse schaatssport en je hebt een gouden combinatie. Daarom vandaag 11 redenen waarom het ONK* Omhoogschaatsen er moet komen:

 1. De winnaar krijgt een bolletjespak. En niet zomaar een bolletjespak, het allereerste bolletjespak uit de geschiedenis! Een primeur dus, op alle vlakken.
 2. Instant heldendom. Je kunt de Tom Dumoulin van het schaatsen worden en duizenden harten sneller laten kloppen. Je zult bewonderd en bejubeld worden. Meer redenen heb je eigenlijk niet nodig.
 3. Het is vernieuwend. Ik ken inmiddels genoeg schaatsers om te weten dat de schaatswereld aartsconservatief is en het wordt tijd dat we daar iets aan gaan doen. Als je wilt dat je sport in de belangstelling staat moet je met de tijd meegaan en openstaan voor veranderingen. En dat kan dus nu!
 4. Er zullen heldendichten over je geschreven worden. Waarom dat een goed idee is lees je hier: https://ijsenasfalt.wordpress.com/2015/09/21/13-redenen-waarom-een-dichtbundel-over-schaatsen-een-goed-idee-is/
 5. Het is een uitdaging. Voor de schaatser die alles al gewonnen hebben ligt hier de kans om de erelijst compleet te maken. Winnen op het vlakke en in de bergen, hoeveel schaatsers kunnen dat zeggen?
 6. Er zal nieuw talent komen bovendrijven. Rijd je altijd je rondjes achter in het peloton? Misschien komt dat omdat je een klimmer bent in hart en nieren. Het ONK Omhoogschaatsen zal je talent doen schitteren. Niets zo mooi als een onverwachte winnaar.
 7. De vaste schaatsen mogen weer uit de kast. Als je toch van tradities houdt, dan is dit toch het ultieme old-school gevoel, een wedstrijd op vaste schaatsen (ik heb namelijk uit betrouwbare bron vernomen dat je op klapschaatsen niet zo goed uit de voeten kunt in de bergen).
 8. Ook als toeschouwer is het een unieke ervaring. Je gaat kijken naar iets dat niet eerder gedaan is. Als het een jaarlijks terugkerend evenement wordt, kun je voor altijd zeggen dat je er de eerste keer al bij was. Dat je hebt bijgedragen om het omhoogschaatsen succesvol te maken.
 9. Merchandise. Als ondernemer is dit je kans om als eerste onhoogschaatsmerchandise te maken. Bolletjesschaatshoezen, bolletjesmutsen, een bolletjesmascotte, bolletjestaart (marathonschaatsers zijn namelijk dol op taart. Hoe dat zit lees je hier: https://ijsenasfalt.wordpress.com/2015/09/08/14-redenen-waarom-marathonschaatsers-het-leukst-zijn/ ).
 10. Het vrolijkt je winter zo lekker op. In plaats van chagrijnig te zijn en te mopperen over kou, regen, sneeuw of ijzel, kun je je nu verheugen op een mooi winters spektakel.
 11. Er zijn geen tegenargumenten te bedenken. Het is een vet gaaf idee. Eric en Frank zijn sympathieke mannen. Schaatsen is geweldig. Bergen zijn leuk. Doe eens gek en wees ongebreideld enthousiast!

IMG_5830 - kopie-BorderMakerUiteraard had ik geen bijpassende foto van omhoogschaatsende mensen, omdat die nog niet bestaan (omg, fotografen, denk aan de primeur die jullie zullen hebben!), dus daarom nog maar een keer de foto van de benen van Pim Schipper, gemaakt door Eline Hooghiemstra, ook al hebben die niets met dit lijstje te maken (maar wel alles met de dichtbundel die ik geschreven heb).

*ONK: Open Nederlands Kampioenschap. Dat betekent dat Fabio Francolini ook mee mag doen. Reden nummer 12.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s