10 redenen waarom Nederland dringend natuurijs nodig heeft

Nederland heeft dringend natuurijs nodig. We moeten hartstochtelijk hopen, bidden, wensen, smeken, Vikinggoden aanroepen, alles. Want natuurijs brengt plezier en met al die chagrijnigheid van tegenwoordig kunnen we wel een beetje plezier gebruiken. Daarom vandaag 10 redenen waarom Nederland dringend natuurijs nodig heeft:

  1. Natuurijs maakt mensen blij. Misschien komt het doordat ik opgegroeid ben in schaatsdorp Haastrecht, maar van natuurijs word ik blij. Als er natuurijs ligt, lachen de mensen naar je, zeggen ze je gedag en maken ze op straat een praatje met wildvreemden. In deze grimmige tijd kunnen we wel een beetje blijheid gebruiken.
  2. Je kunt je voor even een held wanen. Als je over natuurijs zoeft, kun je je maar al te makkelijk inbeelden dat je een schaatsheld bent. In gedachten hoor je het publiek juichen en als een ware Evert van Benthem suis je over bevroren sloten en plassen. Geef het maar toe, dat wil je.
  3. Koek en Zopie. Niet onbelangrijk, zeker als het een erg koude dag is. Als je uit Haastrecht komt ga je naar Van Diemen voor warme choco of rum punch, maar ongetwijfeld heeft ieder dorp zijn eigen vaste koek en zopie plekje.
  4. Sowieso, het eten. Voor je gaat schaatsen mag je al pannenkoeken, dat doen de echte schaatsers tenslotte ook. Als je moe en koud thuiskomt, eet je erwtensoep of warm je de boerenkool van gisteren op. Iedereen weet dat opgebakken boerenkool het lekkerst is.
  5. De voldoening. Als je 40km geschaatst hebt en je komt eindelijk weer terug bij de plek waar je je schoenen hebt achtergelaten, dan heb je het misschien ijskoud, ben je doodmoe en doet alles pijn, maar dan heb je het wel gedaan!
  6. De medaille. Als je een georganiseerde tocht hebt gereden, krijg je een medaille. Je enige kans om een echte schaatsmedaille te winnen is op natuurijs.
  7. De natuur. Zelden is de natuur schilderachtiger dan wanneer het helder en zonnig is en iets onder nul. Misschien ligt er sneeuw op de weilanden, de schapen staren je nieuwsgierig aan, oude mannen op houten noren eten boterhammen met pindakaas, je zou er haast poëtisch van worden.
  8. De Elfstedentocht. Hij staat al gepland, op 19 februari 2016, dus het zou wel handig zijn als er dan ijs ligt. Bovendien kunnen we dan getuige zijn van de geboorte van een nieuwe held. Een schaatssuperheld, die tot in de eeuwigheid tot de verbeelding zal spreken.
  9. Je hoeft niet pootje over. Op natuurijs ga je over het algemeen gewoon rechtdoor, dus als je wel kunt schaatsen, maar niet zo goed kunt overstappen, lijk je ineens veel beter dan je eigenlijk bent. Goed voor je zelfvertrouwen.
  10. Het is natuurijs, het allerleukste wat de winter te bieden heeft, meer redenen heb je helemaal niet nodig.

IMG_5313

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s