Echte, doodgewone helden

Het rommelt al een tijdje in de marathonwereld. Er komt te weinig publiek naar de wedstrijden, er is te weinig media-aandacht en vooral, er zijn geen helden meer. Dat laatste argument gaat inmiddels niet meer op. Sinds woensdag 9 december 2015 hebben we er twee superhelden bij in het marathonschaatsen, namelijk Carien Kleibeuker en Erik Jan Kooiman. Natuurlijk, ze waren al goed. Carien is een voorbeeld voor veel schaatsers en heeft zelfs een Olympische medaille. Ook Erik Jan heeft zich al flink in de schijnwerpers gereden afgelopen seizoen. Maar een heldenstatus hadden ze niet. Tot nu dan.

Het gonsde in de Elfstedenhal op woensdag 9 december. Schaatsers keken trots, het publiek fluisterde namen. De aandacht voor de wedstrijd die gaande was verslapte wat als je een van die namen toevallig opving. Want er was gekeken. Midden op de dag, naar een livestream van een verlaten Max Aicher Arena. Naar een eenzaam figuurtje dat stoïcijns rondjes draaide. Naar een prestatie van wereldformaat. Naar een record dat niet eens een officieel wereldrecord is. Toen het geluid bij de livestream ook werkte, werd het nog spannend ook. In je eentje ‘hup Carien’ en ‘kom op Erik Jan’ roepen naar de laptop. Hopend dat ze het vol zouden houden en, toen het record eenmaal verbroken was, vol spanning kijken hoe scherp het gezet zou worden.

Want natuurlijk verbraken ze het werelduurrecord. Carien verpulverde het en reed 40 kilometer en 569 meter. Erik Jan reed 43 kilometer en 735 meter. Allebei reden ze een superstrakke race. Allebei zagen ze af. Allebei reden ze naar een heldenstatus. Want er werd over gesproken en geschreven. Vol bewondering. Er werd met grote ogen gekeken. Als ze straks terugkeren in het peloton, wordt er tegen ze opgekeken. Misschien zullen er mensen naar de ijsbaan komen speciaal voor Carien en Erik Jan. Misschien wordt ze om handtekeningen gevraagd. Misschien willen mensen met ze op de foto. Misschien verandert er ook niets. Behalve dat geen enkele schaatsliefhebber raar op zal kijken als je een foto van Carien of Erik Jan boven je bed hebt hangen.

Nee, ze deden het niet voor de roem. Ze deden het niet om een held te worden. Carien deed het omdat ze geloofde dat het bij haar past, rondjes rijden. Erik Jan om in de voetsporen van zijn ouders te treden, die ook allebei het werelduurrecord in handen hebben gehad. “Het was zwaar, maar ik was er op voorbereid,” zegt Erik Jan. “De aanmoedigingen van mijn familie maakten het wel heel speciaal.” Een kwestie van concentratie, noemt hij het. Gedachtes die voorbij komen, maar allemaal maar heel kort duren. “Verder is het vooral een kwestie van blijven afzetten en glijden.”

Ze deden het. Ze leverden een fantastische prestatie. We hebben ze. Echte helden. Helden die je gewoon tegen kunt komen op een zaterdagavond langs de ijsbaan. Een moeder en een aardrijkskundeleraar. Gewone mensen die iets bijzonders deden. Inspiratiebronnen. Allebei met een prachtig verhaal, waar je kranten en talkshows mee zou kunnen vullen. Wat er ook aan de hand is in het marathonschaatsen, helden hebben we. Echte, doodgewone helden.

blog

Advertenties

Een gedachte over “Echte, doodgewone helden

 1. Leuke blog; heel herkenbaar stukje over laptop en op afstand volgen, wat spannend was het.

  Geweldig dat er een livestream was, na beide races de spanning over de afstand.

  Omdat ik Jan en Ineke al heel erg lang ken heb ik eerst een gestuurd; feliciteren via sms, dat is toch wat anders dan via fax of telex, vraag maar aan Jan.

  Tijdens het fietsen naar de kerstviering van mijn dochter heb ik trotse Jan kort nog even aan de telefoon gehad, kort ja want ik kreeg snel Erik Jan nog even aan de telefoon, wat geweldig om iemand zo te kunnen feliciteren.

  Nu maar wachten op het moment dat EJ een bord met 43.735,94 naast zijn voordeur gaat ophangen. Tip: gebruik gouden letters en geniet ook hier van!

  Ps zullen Jan en Ineke hun borden nog hebben? Zo ja waar zullen die zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s