Vrouw, je mag er zijn

Het is internationale vrouwendag. Vandaag is het tijd voor een hart onder de riem, voor een viering van vrouwen. Nu hoop ik natuurlijk dat iedereen die dit leest al weet dat deze dag nog hard nodig is, maar mocht dat niet zo zijn, lees dan even dit artikel van mijn favoriete website Stellingdames.nl.

Vrouwen, jullie mogen er zijn. Jullie zijn fantastische personen, in al jullie vormen, kleuren, soorten en maten. Ik hoop dat jullie dat zelf ook zien. Dat je voor de spiegel staat en jezelf prachtig vindt. Dat je trots bent op wat je bereikt hebt. Dat je niets hebt om je voor te schamen. Dat je van jezelf houdt en dat het niet uitmaakt wat anderen van je vinden.

Want als vrouw heb je nogal wat te verduren in deze wereld, zelfs in onze zogenaamd gelijkwaardige westerse samenleving. Seksisme is overal om ons heen en dat komt niet alleen van mannen. Geïnternaliseerd seksisme zorgt ervoor dat vrouwen ook veelvuldig seksistische opmerkingen maken. Daarom is het misschien handig om even uit te leggen waar feminisme om draait, namelijk om gelijke rechten voor man en vrouw. Gendergelijkheid gaat om het hebben van een keuze, zonder dat je daar om veroordeeld wordt. De keuze om te gaan werken, of om thuis te blijven bij de kinderen. De vrijheid om te beslissen of je wel of geen kinderen wilt. De vrijheid om halfnaakt of juist volledig bedekt over straat te gaan. Je kunt slim en sexy tegelijkertijd zijn en niemand heeft iets te zeggen over jouw keuzes.

img_20170217_214001.jpg

Vrouw, je bent goed zoals je bent. Wat je ook doet en wie je ook bent, je bent altijd een echte vrouw. Laat het patriarchaat je niet wijsmaken dat je een mindere vrouw bent als je houdt van dingen die het stempel ‘mannelijk’ hebben gekregen (en voor de mannen: laat het patriarchaat je niet wijsmaken dat je een mindere man bent als je houdt van dingen die het stempel ‘vrouwelijk’ hebben gekregen). Laat het patriarchaat je niet wijsmaken dat je geen zelfrespect hebt als je graag je lichaam laat zien, of vaak seks hebt met veel verschillende mensen. Laat je niet onzeker maken door de ‘real women have curves’-roepers. Echte vrouwen hebben alle vormen. Rond, recht, mager, dik, grote borsten, kleine borsten, vetrolletjes, een six-pack, striae, littekens, alles. Sommige vrouwen worden zelfs geboren in het lichaam van een man, maar ook zij zijn echte vrouwen.

En voor de mensen die vandaag gebruiken om hun strijd tegen seksisme in verband te brengen met hun moeders/dochters/zussen/vrouwen/vriendinnen: een vrouw is in eerste instantie een mens. Ze is meer dan alleen maar iemands dochter. Ik kan hier erg over uit gaan wijden, maar dat is hier al uitgebreid gedaan. Neem alsjeblieft even de tijd om het te lezen. Verder is vandaag misschien een goede dag om je hart te laten spreken en te denken aan de vrouwen die onze hulp dringend kunnen gebruiken. Doneer bijvoorbeeld iets aan She Decides of aan Women on Waves.

Aan de mannen die gaan vragen wanneer het internationale mannendag is, die is dit jaar op 17 november. Nog even geduld, maar dan zullen we jullie ook vieren. Omdat ook mannen last hebben van het patriarchaat. Maar vandaag vieren we de vrouw. Een fijne dag gewenst!

img_20170308_100127.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s