Onbevreesd liefhebben

Geweld tegen LGBTQ’ers. Helaas is het nog aan de orde van de dag. Soms op zeer gewelddadige wijze, zoals afgelopen weekend in Arnhem, maar het gebeurt op zoveel manieren, dat het nauwelijks voor te stellen is. Starende blikken, besmuikte lachjes, intimidatie, opmerkingen, de lijst van geweld waar LGBTQ’ers elke dag mee te maken hebben, is eindeloos.

Persoonlijk vind ik dat iedereen recht heeft op liefde en ook het recht om die liefde te tonen zonder daarvoor uitgescholden te worden. Kunnen wij ervoor zorgen dat het geweld tegen LGBTQ’ers minder wordt? Dat hoop ik wel. Dat doe je alleen niet door op Facebook je status te veranderen in ‘als je vindt dat homo’s hand in hand over straat mogen, deel dit dan als je durft’. Het is vast sympathiek bedoeld, maar er is niets moedigs aan het delen van een Facebookstatus. Ook de #handinhand actie is sympathiek. Heel. En goed. En lief. En het brengt het probleem uitstekend onder de aandacht. En mensen voelen zich daadwerkelijk gesteund door deze actie, dus hij is sowieso geslaagd. Maar een dagje hand in hand lopen met een platonische vriend lost uiteraard niet het probleem op waar zoveel LGBTQ’ers dagelijks mee te maken hebben.

Wat kunnen we dan wel doen? Een paar voorbeelden:

  • Scheld niet met de woorden gay en homo. En als je hoort dat andere mensen dat wel doen, spreek ze daar dan op aan.
  • Stel LGBTQ’ers geen vragen die je ook niet aan hetero’s zou stellen.
  • Benoem iemands seksualiteit niet als het niet relevant is.
  • Als je kinderen hebt, leer ze dan dat man/man en vrouw/vrouw net zo normaal is als man/vrouw. Vertel ze wat homoseksualiteit is, leg uit wat transgender is. Kortom: praat.
  • Begin je zinnen niet met ‘ik heb niks tegen homo’s, maar’. Als je je zinnen zo begint, heb je zeer waarschijnlijk wel iets tegen homo’s. Fix dat.
  • Maak geweld tegen homo’s geen racismeding. LGBTQ’ers heb je overal, dus ook onder bijvoorbeeld moslims of vluchtelingen. Het meeste geweld tegen homo’s komt trouwens van heteroseksuele witte mannen.

img_20170124_181043.jpgVerder is het misschien handig om niet het woord ‘tolerantie’ te gebruiken in deze context (of überhaupt nog, ‘tolerantie’ is een naar woord). Als je iets tolereert, betekent dat alleen maar dat je het gedoogt, niet dat je het accepteert. Je keurt het wel af als homo’s hand in hand over straat lopen, maar je gooit niet actief stenen naar ze, zoiets. Ook moeten we misschien eens meer de platonische liefde gaan vieren, vooral ook tussen mannen. Kussen en knuffels hebben veel vaker niet dan wel met seks te maken. Als je als man een diepe vriendschap met een andere man hebt, mag je dat laten zien. Laat het normaal worden dat mannen elkaar een kus geven ter begroeting of elkaar zomaar knuffelen.

Dit laatste vergt misschien een flinke gedragsaanpassing van bepaalde cishetero mannen. Die vinden het vaak namelijk nogal erg als iemand anders ze heel misschien per ongeluk ooit vijf seconden voor een homo aanziet. Voel je eens niet zo aangetast in je mannelijkheid en get over it. En de reactie die echt niet kan: ‘als mensen denken dat ik homo ben, verpest het mijn kansen bij de vrouwen’. Als je geïnteresseerd bent in een vrouw, dan laat je dat op een leuke manier aan haar merken, zodat je intenties duidelijk zijn. En dan kan zij wel bepalen of ze ook iets in jou ziet. Opgelost.

Moraal van het verhaal: heb onbevreesd lief en laat iedereen liefhebben op zijn of haar eigen manier. En iedereen moet dat ook zonder angst kunnen uiten op zijn of haar eigen manier. Man/man, vrouw/vrouw, man/vrouw, vrouw/soms man/soms vrouw en alle andere varianten die er tussen mensen mogelijk zijn. Als iedereen binnen de relatie gelukkig en meerderjarig is, is het goed en hoeft niemand daar commentaar op te hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s