Skeelerkoorts

Als de temperaturen stijgen, gaat het bloed van de skeelerliefhebber weer stromen in gespannen afwachting van de eerste wedstrijd. Toegegeven, er zijn genoeg skeelerwedstrijden die voornamelijk bestaan uit kleumend in een tent wachten tot het stopt met regenen, maar er zijn er ook die zich afspelen op prachtige, zonovergoten dagen. Over die wedstrijden gaat dit stuk. Op die dagen moet je komen kijken.

Als je graag naar mensen kijkt, valt er veel te zien. Natuurlijk de wedstrijden, snelheid, techniek, tactiek, maar ook uitputting, valpartijen, overwinningen en verlies. Naast de baan zie je tranen van geluk, verdriet of woede. Boosheid staat naast blijdschap. Op belangrijke toernooien zie je gebroken dromen, soms hand in hand met gebroken ledematen, terwijl je tegelijkertijd meegesleurd wordt in de roes van de overwinnaar. Je voelt zweterige omhelzingen, proeft zoute kussen en het is mooi, zo mooi. Je hoort het zoeven van de wieltjes, vermengd met het geroezemoes van de toeschouwers. Vlak naast je een skeeleraar die mompelend zijn verpeste race nabeschouwt en even verderop klinkt de klaterende lach van de zege. De geur van versgemaaid gras vermengt zich met de geur van zweet en het spul dat de sporters op hun benen smeren. Het ruikt lekker. Het ruikt veilig. Je voelt mee met de teleurstelling, de pijn en het geluk. Een dagje langs de skeelerbaan zet al je zintuigen op scherp.

En er valt nog meer te zien. Skeelerkleding lijkt gemaakt om het beste in de sporter naar voren te brengen. Overal waar je kijkt, zie je beeldschone mannen en vrouwen, met gespierde armen en benen. Het skeelerpak benadrukt zowel kracht als kwetsbaarheid. Het materiaal zo dun, dat de spieren onder de stof zich duidelijk aftekenen. Tegelijkertijd ook zo dun, dat het na een valpartij volledig aan flarden is. Ook de armen en benen van de sporters drukken tegelijkertijd kracht en kwetsbaarheid uit. Geschaafde huid vol pleisters. Oude littekens die laten zien dat deze sporter veerkrachtig is en nooit op zal geven. Iemand die steeds weer opstaat na een harde aanvaring met asfalt of Vesmaco.

Skeelerhelden kom je tegen in de toiletten of zitten naast je op een wiebelig bankje een pizza te eten. Aan skeelerhelden ben je zo gewend.

Als toeschouwer sta je langs de rand van de baan, of zit je ergens in de zon in een dorp waar je anders misschien niet zo snel terecht zou komen. Bij iedere wedstrijd kom je dezelfde mensen tegen. Dat schept al snel een band. De sfeer is meestal gemoedelijk, als het erg mooi weer is zelfs vrolijk. De gesprekken zijn oppervlakkig. Het gaat over sport en soms over werk of studie. Naarmate je mensen beter leert kennen, verdiepen de gesprekken zich, maar sport blijft het belangrijkst. En zo hoort het ook. Het is een subcultuur, ver weg van de werkelijkheid.

Er zijn geen beroemdheden in het skeeleren, niet echt. Uiteraard staan er welbekende langebaanschaatsers aan de start, maar zodra ze de ijzers verwisselen voor wieltjes, zijn ze gelijk aan de rest van het veld. De junioren B meisjes worden net zo enthousiast aangemoedigd als de senioren heren. Het is die gelijkheid die de skeelersport uniek maakt. Voor de beginnende skeelerliefhebber is dat wellicht even wennen. Maar het ontbreken van faam, betekent niet per se het ontbreken van helden. Skeelerhelden bestaan tegelijkertijd niet en wel. Oude helden, nieuwe helden, gevallen helden, overal waar je kijkt. Maar deze helden moeten zich omkleden in een tent of gewoon langs de baan. Ook zij moeten zich aan de regels houden. Ook zij moeten soms opgelapt worden door de EHBO. Skeelerhelden zijn van alle helden het benaderbaarst. Skeelerhelden kom je tegen in de toiletten of zitten naast je op een wiebelig bankje een pizza te eten. Aan skeelerhelden ben je zo gewend.

Kom eens kijken. En kom dan nog eens. En nog eens. Want hoe vaker je kijkt, hoe meer je ziet. Kijk van een afstand en kom langzaam dichterbij. Observeer. Staar. Geniet. Je gaat gegarandeerd naar huis met een lach op je gezicht, warme wangen en kriebels in je buik. Want ook jij kunt het krijgen. Skeelerkoorts.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s